زردآلو
اين ميوه براي مدت طولاني قابل نگهداري نبوده اگر چنانچه قبل از رسيدن كامل از درخت برداشت شود و همچنين عمل سرد كردن روي آن صورت گيرد 2 تا 3 هفته قابل نگه داري است. در ظرف 24 ساعت پس از چيدن ميوه بايد به سردخانه انتقال يابد و درجه حرارت نگهداري بين 5/0 تا 5/0- بوده. رطوبت نسبي %90 براي نگهداري توصيه ميشود و با پوشاندن بستههاي محتوي زردآلو با ورقههاي پلياتيلن مي توان از كم شدن رطوبت جلوگيري كرد.
موز: در موقع ورود ميوه به سرخانه بايد آن را در انباري با حرارت C˚12 نگهداري نمود. رطوبت نسبي هوا 85% بوده و هوا بايستي 1-2 بار در روز تهويه شود تا از تراكم گاز كربنيك و مواد فرار جلوگيري شود. نگهداري در سردخانه در شرايط نامناسب عوارضي مانند پوسيدگي ناشي از حمله قارچ ها را موجب ميشود.
موز در پايين از حرارت مناسب دچار عارضه اي به نام Chilling injury ميشود كه رنگ پوست خاكستري مات ميشود.
جلوگيري از بيماريهاي موز:
1) جلوگيري از ضربات مكانيكي و صدمه وارده به موز2) چيدن در جعبه هاي مشبك
3) استفاده از قارچكش مناسب قبل از بسته بندي4) سرد كردن سريع ميوه تا C˚13
هلو
هلو را براي مدت كوتاهي مي توان نگهداري نمود. هلوهايي كه زود بسته بندي شدهاند به زودي خشك و بيرنگ ميشوند.
بعد از چيدن هلو كه معمولاً با دست صورت ميگيرد به وسيله آب صفر درجه حاوي 100 قسمت در ميليون (PPm) كلر شستشو سرد ميشود.
پس از خنك شدن هلو بايد در درجه حرارتهاي پايين نگهداري شود.
درجه حرارت نگهداري هلو بين 1- تا 10+ توصيه ميشود و مدت نگهداري از يك تا چهار هفته است و رطوبت نسبي 85 تا 90 درصد توصيه ميشود. هلو نگهداري شده در صفر درجه كاملاً نميرسد و براي بهبود كيفيت، بهتر است قبل از عرضه، در درجات C˚10 و بالاتر نگهداري شود.
ضايعات هلو در سردخانه علاوه بر عوارضي كه در اثر ميكروارگانيسمها شروع ميگردد شامل قهوهاي شدن درون ميوه و حالت «پنبه اي» داشتن آن است.
در مورد بعضي از انواع حساس يك دوران 2 تا 5 روز درجه بالاتر كمك خواهد نمود كه ميوه حالت «پنبهاي» بخود نگيرد.
اين حالت در سردخانه و در عمليات بعدي رسانيدن ميوه ظاهر ميگردد.
انبار نمودن در درجات خيلي پائين و يا براي مدت طولاني باعث قهوهاي شدن درون ميوه ميشود.
پرتقال
بهترين درجه حرارت نگهداري پرتقال درجه حرارت بين يك تا C˚5 ميباشد.
پرتقال سريع رطوبت از دست ميدهد. بنابراين در رطوبت بالا بايد نگهداري شود.
خشك شدن (كاهش وزن)ف يخ زدن و كاهش طعم در پايان دوره نگهداري، از عوارض نگهداري ميوه در سردخانه ميباشد.
ساير عوارض عبارتند از:
بيماريهاي فيزيولوژيكي
بيماريهاي قارچي
الئوسلوز Oleocellose
بيماريهاي فيزيولوژيكي
شامل Aging و يا Pitting (ايجاد حفره) است كه مربوط كه لكه هاي قهوهاي روشن ميباشد كه به تدريج رنگ آن قهوهاي سياه ميگردد كه براي جلوگيري از اين بيماري استفاده از كاغذهاي آلومينيومي و سلوفان توصيه ميشود.
راه پيشگيري
1) چيدن قبل از رسيدن زياد.
2) نگهداري براي مدت محدود در رطوبت نسبي نسبتاً بالا و در درجه حرارت توصيه شده.
بيماري هاي قارچي
دو قارچ به نامهاي كپك آبي و كپك سبز پنيسليوم ايتاليكوم و پني سيليوم ديژتاتوم مسئول حمله مركبات هستند. براي جلوگيري از حمله اين قارچها بايد جعبه ها، بدنه و كف سردخانه گندزدايي شده باشد.
استفاده از مواد قارچ كش مجاز در هنگام شستشوي ميوه، كاربرد بي فنيل در آستر جعبه ها و در كاغذهاي بسته بندي نيز توصيه شده است.
الئوسلوز oleocellose
مربوط به لكههاي قهوهاي است كه در رشد عمل سمي اسانس ترشح شده به وسيله پوست ميوه بوجود ميآيد.
اين لكه نشانه آغاز حمله قارچها است.
ليمو
ليموهايي كه كاملاً روي درخت رسيده باشند نميتوان براي مدت زيادي در سردخانه نگهداري نمود.
درجه حرارت مناسب براي ليموهاي نارس C˚15-11 و رطوبت نسبي 85% تا 90 ميباشد. تهويه مناسب لازم است (جهت خروج اتيلن توليد شده در اثر تنفس)
درجه حرارت مناسب براي ليموهاي رسيده (زرد) C˚5 ميباشد.
نگهداري ليمو در سردخانه در درجه حرارتهاي پائين براي مدت زياد موجب توسعه حفرههاي ليمو گرديده و باعث بوجود آمدن لكه هاي قرمز ميشود.
ليموهايي كه در هنگام برداشت خراشيده و يا كوبيده شده اند شديداً نسبت به پنيسيليوم و فسادههاي ناشي از كپك آبي و كپك سبز حساس هستند.
* براي جلوگيري از اين قبيل فسادها بايد ليموها را قبل از نگهداري در سردخانه با بيفنيل گندزدايي كرد.
گريپ فروت:
دماي توصيه شده براي نگهداري گريپ فروت 10 تا C˚15 است ولي دماي مناسب براي ميوه با پوست نازك 2+ و C˚4+ مي باشد. در گريپ فروت از دست دادن آب و كاهش وزن بسرعت اتفاق ميافتد كه به وسيله حفظ رطوبت نسبي در سردخانه و يا آغشتن جزئي آن به موم ميتوان از اين عارضه جلوگيري كرد.
فساد تغيير رنگ پوست در اثر نگهداري طولاني ميوه ايجاد ميشود. عمليات مناسب قبل از نگهداري مثل استفاده از قارچ كش و درجه حرارت مناسب به مقدار زيادي سبب كاهش ضايعه ميشود.
نارنگي
عوارض ناشي از نگهداري شامل حمله قارچها، بيماري آنتراكنوزو الئوسلوز است.
الئوسلوز مربوط به لكههاي قهوه اي است كه در اثر عمل سمي اسانس ترشح شده به وسيله پوست ميوه بوجود ميآيد.
اين لكهها نشانه آغاز حمله قارچهاست.
بيماريهاي ناشي از نگهداري سبزيها در سردخانه
1- پياز 2- سيب زميني 3- كلم 4- هويج 5- كرفس6- گوجه فرنگي 7-گل كلم