کتاب راهنمای آزمایشات فیزیولوژی گیاهی نویسنده: دکتر کامبیز مشایخی - مهندس صادق آتشی |
فهرست مطالب:
عنوان |
صفحه |
فصل اول: مقرات ایمنی در آزمایشگاه |
|
مقررات ایمنی جهت کار در آزمایشگاهها |
2 |
تسهیلات آزمایشگاهی |
2 |
مقررات سطح ایمنی برای کار با گیاهان آزمایشگاهی |
2 |
مقررات ایمنی زیستی برای کار در آزمایشگاه |
4 |
عملیات پیشگیری از آلودگیهای میکروبی |
4 |
عملیات ویژه |
5 |
رفع آلودگي |
6 |
رفع آلودگي از روي ميز كار يا زمين |
6 |
رفع آلودگي از روي بدن |
6 |
حساسيت زاهاي تنفسي |
7 |
نکات ایمنی در رابطه با نیتروژن مایع (LN2) |
7 |
پرتو ماوراء بنفش |
9 |
محافظت در برابر اشعه |
9 |
نحوه كار با لامپ UV |
9 |
موارد ايمني و كار با دستگاه مولد نور ماوراء بنفش UV |
10 |
راههاي حافظت در برابر آلودگي داخلي بدن |
11 |
توصيههاي لازم جهت كار با مواد پرتو زا |
11 |
مواد شیمیایی مورد استفاده در آزمایشگاهها و سمیت ایجاد شده توسط آنها |
12 |
مواد شيميايي |
12 |
مواد شیمیایی سمی |
13 |
كلروفرم |
13 |
گوانيدين تيوسيانات |
13 |
اكريل آميد |
14 |
مركاپتواتانل |
15 |
اتيديوم برومايد |
15 |
فنل |
16 |
روشهای ذخيرهسازي مواد آزمایشگاهی |
18 |
فصل دوم: آشنایی با وسایل آزمایشگاهی |
|
1- بوته چيني (كروزه چيني) |
22 |
2- شيشه ساعت |
23 |
3- قيف شيشهاي |
23 |
4- قیف جدا کننده |
24 |
5- قطره چكان |
25 |
6- بالن ژوژه یا بالن حجمی |
26 |
7- استوانه مدرج |
27 |
8- بشر |
28 |
9- اسپاتول |
29 |
10- بورت |
29 |
11- بالن تقطیری |
31 |
12- ارلن |
32 |
13- قیف بوخنر |
33 |
14-هاون چيني |
34 |
15- دسيكاتور |
35 |
16- جا لوله |
36 |
17- پيپت |
37 |
18- پوار اتوماتیک |
38 |
19- پیپت دقیق یا سمپلر |
39 |
20- ویال |
44 |
21- پیپتور |
44 |
فصل سوم: دستگاههای آزمایشگاه |
|
آشنایی با انواع میکروسکوپ |
48 |
انواع ميكروسكوپ |
49 |
ميكروسكوپ نوری |
49 |
ميكروسكوپ فلوئورسانس |
50 |
ميكروسكوپ مركب |
50 |
ميكروسكوپ استريو |
51 |
ميكروسكوپ الكترونی |
51 |
ميكروسكوپ الكترونی گذاره |
52 |
ميكروسكوپ الكترونی نگاره |
53 |
ميكروسكوپ اشعه ايكس |
54 |
طريقه نگهداری از ميكروسكوپ |
54 |
بررسی و نحوه کار میکروسکوپ نوری |
54 |
اجزای میکروسکوپ نوری |
55 |
توان تفکیک |
56 |
کار با میکروسکوپ |
57 |
آماده کردن نمونه میکروسکوپی |
57 |
طرز نگه داشتن لام و لامل |
57 |
هودهای آزمایشگاهی |
59 |
هودهای میکروبی و کشت سلول |
59 |
هودهای شیمیایی |
61 |
هودهای بیولوژیک |
61 |
دستگاه ترازو |
62 |
ورتکس |
65 |
صفحه گرم کننده (Hot plate) |
65 |
بن ماری (حمام آب) |
65 |
PH متر |
66 |
میکروتوم |
68 |
دستگاه کلونجر |
70 |
دستگاه روتاري بخارکننده چرخان یا روتاری اواپراتور |
72 |
دستگاه مایکروویو |
75 |
دستگاه اتوکلاو |
77 |
دستگاه آون |
78 |
آون هيبريداسيون |
79 |
دستگاه انکوباتورها |
80 |
دستگاه اسپکتروفتومتر |
82 |
مفسر |
85 |
انواع دیگر اسپکتروفتومترها |
85 |
90 |
|
دستگاه سوکسله |
91 |
سانتريفوژ |
92 |
نكاتي در رابطه با دستگاه اولتراسانتريفوژ |
95 |
نكات ايمني كار با انواع سانتريفوژ |
96 |
دستگاه HPLC |
101 |
انواع پمپ |
107 |
فصل چهارم: واحدهای اندازهگیری و روشهای رقیقسازی |
|
واحدهای سیستم متری |
116 |
محلولهائی که زیاد در آزمایشگاه مورد مصرف است |
117 |
مولاریته چیست |
118 |
رقیق نمودن |
122 |
رابطه حجم و غلظت |
123 |
فصل پنجم: معرفهای شیمیایی |
|
1- تهیه آب آهک |
126 |
2- تهیه محلول لوگل یا لگول |
126 |
3- تهیه محلول ید |
126 |
4- تهیه محلول تورنسل |
126 |
5- تهیه محلول هلیانتین(متیل اورانژ) |
126 |
6- تهیه محلول فنل فتالئین |
126 |
7- تهیه محلول نیترات نقره |
126 |
8- تهیه محلول گیمسا |
126 |
9- تهیه محلول فوشین قلیایی |
127 |
10- تهیه محلول کارمن زاجی |
127 |
11- تهیه چسب نشاسته |
127 |
12- تهیه آب ژاول |
127 |
13- تهیه محلول سولفات مس |
127 |
14- تهیه سولفات مس بدون آب |
128 |
15- تهیه محلول سود 10 درصد |
128 |
16- تهیه محلول پتاس 5 درصد |
128 |
17- تهیه اسیدکلریدریک 5/0 نرمال |
128 |
18- تهیه اسیدکلریدریک 1 نرمال |
128 |
19- تهیه محلول بیکربنات پتاسیم |
128 |
20- تهیه آبی تولوئیدین |
128 |
21- تهیه استو کارمن |
128 |
22- تهیه برم تیمول بلو |
128 |
23- تهیه بلودومتیل |
129 |
24- تهیه سبز ید |
129 |
25- تهیه محلول گلوکز 1 درصد |
129 |
26- تهیه کشت مخمر |
129 |
27- تهیه کشت پارامس |
129 |
28- تهیه محلول پپسین |
129 |
29- تهیه معرف بیوره |
129 |
30- تهیه محلول قرمز کنگو |
129 |
31- تهیه قرمز خنثی |
129 |
32- تهیه محلول فیکساتور |
130 |
33- تهیه محلول سبز متیل |
130 |
34- تهیه محلول بندکیت کیفی |
130 |
35- تهیه فهلینک A |
130 |
36- تهیه فهلینگ B |
130 |
37- تهیه محلول بیسمارک |
130 |
38- تهیه اسیدکلریدریک رقيق |
130 |
39- تهیه محلول جهت شمارش گلبولهای قرمز |
131 |
40- محلول 30% کلرور کبالت |
131 |
41- تهیه سود رقیق |
131 |
42- تهیه معرف تالن (محلول نیترات نقره آمونیاکی) |
131 |
43- تهیه معرف شیف |
131 |
44- تهیه محلول لوکاس |
131 |
فصل ششم: رنگآمیزی بافتها |
|
تهیه نمونههای گیاهی برای بررسي بافت شناسی |
134 |
تهيه نمونههاي گياهي از ساقه وريشه گياهان تک لپه و دو لپه |
135 |
رنگ آميزي ساده بافتهاي گياهي |
135 |
رنگآميزي مضاعف بافتهاي گياهي |
135 |
فصل هفتم: روشهای استریل |
|
استریل کردن و ضدعفونی |
138 |
روشهای رایج سترون کردن |
138 |
خشك شدن لوازم استريل |
138 |
روشهای فیریکی استریلکردن |
139 |
ضدعفونی بذرها |
140 |
ضدعفونی داخلی بذرها |
140 |
فصل هشتم: اندازهگیری خصوصیات فیزیکی |
|
اندازهگیری طول، عرض و ضخامت |
142 |
اندازهگیری میانگین قطر هندسی |
142 |
اندازهگیری حجم |
143 |
اندازهگیری حجم |
143 |
اندازهگیری کرویت |
143 |
اندازهگیری سطح |
144 |
جرم، حجم و جرم حجمي |
144 |
اندازهگیری وزن تر میوه |
145 |
فصل نهم: اندازهگیری رنگدانههای گیاهی |
|
اندازهگيري کلروفيل |
148 |
اندازهگيري کارتنوئید |
149 |
اندازهگیری کاروتنوئيد |
150 |
اندازهگیری کلروفیل و کارتنوئید با روش آرنون |
151 |
اندازهگیری محتوای کلروفیل و کاروتنوئید کل |
152 |
اندازهگيري آنتوسيانين |
153 |
اندازهگیری آنتوسیانین |
154 |
اندازهگیری لیکوپن |
156 |
فصل دهم: اندازهگیری خصوصیات فیزیکی و بیوشیمیایی گیاهان |
|
اندازهگیری رطوبت |
160 |
اندازهگیری خاکستر |
160 |
اندازهگیری سفتي گوشت ميوه |
161 |
اندازهگیری درصد آب میوه |
161 |
هدایت الکتریکی (EC) آب میوه |
161 |
اندازهگیری درجه اسیدی (pH) آبمیوه |
162 |
اندازهگیری مواد جامد محلول آب میوه |
163 |
اندازهگیری فیبر خام |
164 |
اسیدیته قابل تیتراسیون |
165 |
اسيديته قابل تيتراسيون در انار |
166 |
اندازهگیری اسید تارتاریک در انگور |
167 |
اندازهگیری شاخص طعم میوه |
167 |
اندازهگیری ويتامين ث در انار |
168 |
اندازهگیری ویتامین ث آب میوه به روش تیتراسیون |
170 |
اندازهگیری ویتامین C با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا |
171 |
اندازهگیری ویتامین E |
173 |
اندازهگیری چربی |
175 |
اندازهگیری پروتئین |
176 |
تعیین نوع و درصد اسیدهای چرب |
177 |
استخراج چربی و متیلهکردن اسیدهای چرب |
177 |
استخراج قند محلول کل با روش آنترون |
178 |
استخراج قند محلول کل با روش فنل-اسیدسولفوریک |
179 |
اندازهگیری قندهای احیایی (گلوکز) |
182 |
اندازهگیری قندهای احیا به روش دی نیترو سالیسیلیک اسید |
182 |
اندازهگیری قندهای غیر احیا (ساکارز) |
184 |
اندازهگیری نشاسته |
185 |
استخراج و اندازهگیری قندهای محلول (قند کل، ساکارز، گلوگز و فروکتوز) |
186 |
استخراج قندهاي محلول |
187 |
اندازهگيري قند كل |
187 |
اندازهگيري قندهاي احيايي |
189 |
اندازهگيري قندهاي غيراحيايي |
190 |
اندازهگيري فروكتوز |
192 |
استخراج و اندازهگيري نشاسته |
193 |
اندازهگیری پکتین |
194 |
اندازهگیری میزان پرولین |
196 |
اندازهگیری تانن |
197 |
اندازهگیری محتوای نسبی آب برگ |
197 |
اندازهگیری نشت الکترولیت |
198 |
اندازهگيري كلر (كلر سنجي) |
198 |
اندازهگیری روغن در گیاهان |
200 |
روش سوکسله |
200 |
روش سانتریفیوژ |
200 |
اندازهگیری ارزش پراکسید روغن |
201 |
اندازهگیری ضریب شکست |
201 |
اندازهگیری اسید چرب آزاد |
202 |
تعیین مقدار کلروفیل و کارتنوئید روغن |
202 |
اندازهگیری ضریب خاموشی |
203 |
فصل یازدهم: روشهای اندازهگیری متابولیتهای ثانویه |
|
استخراج فنل و فلاونوئیدها |
206 |
اندازهگیری ترکیبات فنولی کل |
206 |
اندازهگيري محتواي فلاونوئيد |
207 |
اندازهگیری فعالیت آنتیاکسیدانی توسط به دام اندازی رادیکال (DPPH) |
208 |
تهیه عصاره متانولی برای اندازهگیری فعالیت آنتیاکسیدانی، تعیین فنل و فلاونوئید کل عصاره خام گیاه |
209 |
اندازهگیری فنل کل |
209 |
اندازهگیری فلاونوئید کل |
211 |
ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی عصارههای گیاهی از قدرت کاهندگی |
214 |
اندازهگیری فعالیت آنتیاکسیدانی با استفاده از معرف DPPH |
216 |
اندازهگیری فعالیت آنتیاکسیدانی با استفاده از معرف بتاکاروتن- لینولئیکاسید |
217 |
اندازهگیری محتوای لوتئولین و کوئرستین در عصارههای گیاهی |
218 |
اندازهگیری اثر مهاری عصاره گیاهی بر فعالیت آنزیم زانتین اکسیداز |
210 |
اندازهگیری اسید کلروجنیک و اسید کافئیک با استفاده از دستگاه HPLC |
221 |
تهیه نمودار کالیبراسیون برای اسید کلروجنیک و اسید کافئیک |
222 |
تزریق نمونه گیاهی |
223 |
اندازهگیری الئوروپین با استفاده از دستگاه HPLC |
224 |
تزریق نمونهها |
226 |
اندازهگیری روتین |
227 |
اندازهگيري فرولیک اسيد و پیکوماریک اسيد با استفاده از دستگاه HPLC |
228 |
اندازهگیری عدد پراکسید |
231 |
اندازهگیری عدد تیوباربیتوریک اسید |
232 |
اسانسهای گیاهی |
232 |
تفاوت اسانسها با روغنهای غیرفرار |
233 |
شیمی اسانسها |
234 |
هيدروکربنها |
234 |
الکلها |
234 |
آلدئيدها |
235 |
فنلها |
235 |
تقسیم بندی اسانسها بر اساس ساختار شیمیایی |
236 |
فنیل پروپنها |
237 |
فعالیت زیستی اسانسها |
237 |
خاصیت ضداکسایشی اسانسها |
238 |
فعالیت ضد باکتریایی اسانسها |
238 |
فعاليت ضد قارچي اسانسها |
239 |
استخراج و اندازهگيري اسانس |
240 |
جمعآوری گياه و استخراج اسانس گلبرگها (عصاره مطلق و کانکريت) |
242 |
شناسايي ترکيبهای تشکيلدهنده |
242 |
مشخصات دستگاههای مورد استفاده |
242 |
فصل دوازدهم: اندازهگیری فعالیت آنزیمهای گیاهی |
|
سنجش فعالیت برخی آنزیمها |
246 |
آنزیمهای آلفا و بتا آمیلاز |
246 |
سنجش فعالیت آلفا آمیلاز |
247 |
سنجش فعالیت بتا آمیلاز |
247 |
سنجش فعالیت آنزیم اینورتاز |
248 |
سنجش فعاليت آنزيم پراكسيداز |
249 |
سنجش فعاليت آنزيم كاتالاز |
250 |
سنجش آنزیم پلی فنل اکسیداز |
251 |
روش تهیه عصاره آنزیمی برگ |
252 |
تعیین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز |
252 |
تعیین میزان فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز |
253 |
اندازهگيري گليسين بتائين (GB) |
253 |
فصل سیزدهم: اندازهگیری برخی از شاخصهای مورفولوژیکی و بیوشیمیایی رشدی گیاهان |
|
تعیین درصد میزان کلونیزاسیون قارچها در ریشه |
256 |
اندازهگیری درجه تغییر، رنگ میوه و سوختگی برگ ناشی از تنشها در گیاهان |
256 |
بررسی گیاهان بر مقاومت به بيماری سفيدک پودری |
256 |
محاسبه شاخصهای رشد گیاهان |
257 |
فتوسنتز |
257 |
اندازهگیری رنگ |
265 |
تنفس سنج نوع سرنگی |
266 |
بررسیهای مربوط به گردهافشانی در گیاهان و مسائل مربوط به گامتهای نر و ماده و سیتولوژی |
267 |
اندازهگيری زنده مانی دانه گرده |
267 |
بررسی تأثير ساکاروز و اسيد بوريک برميزان جوانه زنی دانه گرده |
267 |
بهينهسازی کشت ميکروسپور رز |
268 |
محيطهای شستشو |
269 |
بررسی سیتولوژی گیاهان |
272 |
رنگآميزی هسته توسط DAPI |
272 |
رنگآميزی با DAPI |
272 |
مطالعه گردهافشانی و محاسبه شاخص خودناسازگاری |
273 |
جمعآوری دانههای گرده |
274 |
مطالعه درصد دانههای گردهی زنده با روش رنگآمیزی |
274 |
جوانهدار کردن بذور و تهیه ریشه |
275 |
نمونهبرداری از کالوسهای حاصل از کشت بافت |
275 |
آزمایشهای سیتوژنتیک |
275 |
پیش تیمار با محلول هیدروکسی کینولین |
276 |
پیش تیمار با محلول α- برومونفتالین |
276 |
پیش تیمار با آب سرد |
276 |
تهیه محلول کارنوی |
277 |
رنگآمیزی |
278 |
تهیه رنگ استوکارمن |
279 |
تهیه رنگ اورسئین استیک |
280 |
اسکواش |
280 |
نگهداری اسلاید |
280 |
بررسی میکروسکوپی |
280 |
شمارش تعداد کروموزومها و عکسبرداری |
281 |
کشت باکتریهای، آلودهکننده و یا همزیست با گیاهان و روشهای متداول آن |
281 |
تعریف محیط کشت |
281 |
انواع محیط کشت |
281 |
محیطهای کشت انتخابی |
282 |
محیطهای افتراقی |
282 |
محیطهای غنیکننده |
283 |
محیط کشت کامل |
283 |
آگار چیست |
283 |
انواع کشت باکتری |
284 |
روش کشت باکتری در محیط کشت مایع |
284 |
روش کشت باکتری در محیط جامد |
285 |
روش کشت عمقی در لوله |
285 |
روش کشت در سطح شیبدار در لوله |
285 |
روش تهیه محیطهای کشت |
286 |
روش تهیه محیط پیش ریخته |
286 |
روش کشت خطی |
287 |
کشت سطحی |
287 |
کشت آمیخته یا پورپلیت |
287 |
فصل چهاردهم: اندازهگیری DNA و RNA |
|
آمادهسازی نمونه برای استخراج دیانای |
290 |
استخراج دیانای |
290 |
تعيين كميت و كيفيت دیانای استخراج شده |
292 |
استخراج RNA |
294 |
تعيين كميت و كيفيت RNA |
295 |
فصل پانزدهم: اندازهگیری برخی عناصر معدنی و آلی در بافتهای گیاهی |
|
روش تهیه عصاره بافت گیاهی جهت اندازهگیری عناصر |
298 |
اندازهگیری پتاسیم در بافتهای گیاهی |
298 |
اندازهگیری فسفر در بافتهای گیاهی به روش اولسن |
298 |
اندازهگیری کلسیم و منیزیم در عصارهی بافت گیاهی |
299 |
اندازهگیری ازت کل در بافتهای گیاهی با روش کجلدال |
299 |
اندازهگیری عناصر کم مصرف |
300 |
فصل شانزدهم: اندازهگیری برخی از شاخصهای مربوط به بذر |
|
آزمونهای مربوط به بذور |
302 |
مشخص نمودن درصد خلوص بذر |
302 |
آزمون قوه نامیه بذر (قدرت جوانهزدن) |
302 |
ارزش حقیقی بذر |
303 |
آزمون سرعت جوانهزنی بذرهای |
303 |
ضریب سرعت جوانه زنی |
304 |
ارزش جوانهزنی بذر |
304 |
آزمون تترازولیوم |
305 |
منابع |
307 |