زعفران

نام علمی:  Crocus sativus L.

خانواده: Iridaceae

نام انگلیسی: Saffron

Crocus از نام یونانی Krokos از نام عبری Karkon به‌معنی زعفران گرفته شده است. Krokos به‌معنی نخ و قیطان است که اشاره به خامه‌های گل دارد. این جنس با گونه علفی چندساله دارای کورم، برگ‌های خطی تا نیزه‌ای شکل و گل‌های قیفی شکل که در سطح خاک روییده می‌شوند. گونه‌های متعددی به‌عنوان گیاه زینتی گل‌دار بهاره و پاییزه کشت می‌شوند. پراکنش آن مرکز و غرب آسیا می‌باشد.

زعفران بیش از 3500 سال پیش نخست به‌عنوان رنگ در حوزه مدیترانه مورد استفاده قرار گرفته و تا پایان قرن حاضر در بریتانیا کشت شده است. هنوز هم به‌طور گسترده در اسپانیا، هند و چین کشت می‌شود.

زعفران زعفران زعفران

گیاه‌شناسی

زعفران گیاهی علفی، چندساله، دارای کورم (پیاز توپر) سفید رنگ، گرد و کروی به وزن حدود 5 گرم که روی آن جوانه‌های راسی و جانبی وجود دارد، کورم (پیاز) دارای پوشش فیری قهوه‌ای رنگ (مانند الیاف نارگیل) است. ریشه‌افشان، کوتاه و به‌طور معمول از قاعده پیاز بر روی یک دایره خارج می‌شود. گل شامل گلپوش 6 قطعه‌ای (3 کاسبرگ و 3 گلبرگ)، همرنگ و خوشبو، دارای 3 پرچم و بساک زردرنگ، مادگی آن دارای خامه سفید، کلاله سه شاخه و قرمزرنگ است. برگ‌ها باریک و بلند به رنگ سبزتیره یا چمنی به‌طول حدود 20 تا 50 سانتی‌متر، به تعداد 11-5 برگ، گل‌ها و برگ‌ها داخل لوله‌ای غشایی به نام اسپات (چمچه) قرار می‌گیرند که وظیفه حمایت برگ و گل تا خارج شدن از خاک را به عهده دارد. طول این لوله به 30 سانتی‌متر هم می‌رسد. این غشا پس از سبزشدن برگ‌ها نیز تا یکی دو سانتی‌متر بالای سطح خاک دیده می‌شود و عاملی برای شناسایی زعفران از دیگر گیاهان پیازی یا گراس‌هاست که خشن و سفت هستند. این گیاه به‌علت ماهیت تریپلوئیدی خود، تولید بذر نمی‌کند.

 

ترکیبات شیمیایی

کورم یا پیاز زعفران دارای گلوکز و حدود 15 اسیدآمینه مختلف (اسید گلوتامیک، اسپارتیک وغیره) است، و به‌عنوان یک منبع پروتئینی مورد توجه قرار دارد. گل‌پوش دارای مواد رنگی (آنتوسیانینی) است. رنگ کلاله به‌واسطه وجود رنگدانه‌های کارتنوئیدی به نام کروسین و طعم تلخ آن به‌واسطه نوعی گلیکوزید پیکروکروسین است. عطر زعفران به‌واسطه روغن‌های فرار از گروه ترپن‌هاست، که پس از جذب آب به سافرانال معطر تبدیل می‌شود.

 

موارد مصرف و خواص درمانی

مهم‌ترین مورد مصرف زعفران در تهیه رنگ خوراکی و به‌عنوان ادویه است. از نظر دارویی در طب سنتی با تاثیر بر هورمون‌های جنسی زنانه موجب سقط جنین می‌شود.

در طب جدید عامل موثر بر اعصاب مرکزی است و در رفع بی‌خوابی نیز موثر است. به‌دلیل اینکه رنگیزه‌ها اثر درمانی روی سرطان دارند از رنگیزه‌های مختلف زعفران نیز می‌توان در درمان این بیماری یاری جست. در نگارش متن‌های ارزشمند و مقدس، از زعفران استفاده می‌شود. چای زعفران به‌عنوان نوشیدنی معطر است و علوفه آن برای تغذیه دام استفاده می‌شود. گل زعفران به‌واسطه تولید شهد و گرده فراوان، مورد توجه زنبور بوده و آخرین منبع غذایی زنبور عسل در فصل پاییز است. گل‌پوش به‌علت وجود رنگیزه‌های آنتوسیانینی برای رنگرزی پشم و ابریشم استفاده می‌شود. بسیاری از گونه‌های زعفران زینتی هستند و گل‌های آنها در پاییز، زمستان و بهار می‌رویند.

 

 

عوامل محیطی

زعفران گیاهی مقاوم به خشکی و به جز گل‌‌ها بقیه اندام گیاه مقاوم به سرمای سخت است این گیاه مقاوم به شوری بوده و آب و هوای گرم و خشک را می‌پسندد، اما در شرایط دیگر نیز رشد می‌کند. زعفران به آفتاب و نور فراوان نیاز دارد و در تابستان که هنگام خواب گیاه بوده، به رطوبت خاک و آبیاری بسیار حساس است. این گیاه در رقابت با علف‌های هرز ضعف است و برخی بیماری‌های قارچی نیز به آن حمله می‌کنند.

 

کاشت

از آنجایی که زعفران به‌طور طبیعی گیاهی نازا و عقیم (تریپلوئید) است و بذر تولید نمی‌کند فقط از راه کورم ( پیاز زعفران) می‌توان آن را تکثیر کرد. در پاییز پیش از یخ‌کش شدن زمین اقدام به خارج کردن پیاز‌ها از کشتزار (زعفران‌زار) مورد نظر و یا تهیه آنها از محل‌های مناسب می‌کنند. پس از آماده کردن زمین و اضافه کردن کود دامی، به‌صورت کرتی و بهتر است ردیفی اقدام به کشت کورم در عمق 15 تا 20 سانتی‌متر شود. این لایه به نسبت ضخامت خاک عایقی است که پیازها را از گرمای شدید تابستان و سرمای زمستان محافظت می‌کند، در این حالت به 2 تا 6 تن پیاز برای کاشت یک هکتار زعفران‌کاری نیاز است. فاصله کپه‌ها را 30×30 و در هر کپه 1 تا 3 پیاز در کشت سبک، 5تا 7 پیاز در کشت متوسط و 7 تا 15 پیاز در کشت متراکم می‌توان به‌کار برد که در این حالت عمر کشتزار زعفران متفاوت است.

زعفران از نظر آبی بسیار کم‌توقع است و حدود 3500 متر مکعب طی فصل رشد به شرطی که 7 بار آبیاری شود و این نیاز هنگامی است که بقیه محصولات به آب نیاز ندارند. پس از کاشت محصول، اولین آبیاری (بسار آب) انجام می‌شود. این آبیاری بسیار مهم است و باید طوری تنظیم شود که هوا زیاد گرم نباشد، چون در صورت گرم بودن هوا، اول برگ‌ها روییده و پس از مدتی گل‌ها می‌شوند، در نتیجه برداشت گل‌ها بسیار مشکل می‌شود. چنانچه هوا بسیار سرد باشد و آبیاری انجام شود، گل‌های شکفته دچار سرما یا یخ‌زدگی می‌شوند و محصولی به‌دست نمی‌آید. به‌طور معمول، پس از اولین آبیاری زعفران‌زار، گل‌ها زودتر از برگ‌ها از خاک خارج می‌شوند. آبیاری دوم (زاج آب) 35 روز  پس از آبیاری اول است، چنانچه آبیاری پس از برداشت گل انجام شود به آن گل پاک می‌گویند. اگر در طول دوره زعفران‌کاری بارندگی صورت نگیرد، هر 15 روز یکبار آبیاری لازم است. وجین علف‌هرز و کوددهی (به‌ویژه کود دامی) طی این مدت باید انجام گیرد. آخرین آبیاری زعفران‌زار به‌نام زرد آب ( مرگ اب) در 15 اردیبهشت انجام می‌شود که پس از آن دوره خواب تابستانه زعفران آغاز می‌شود. علف‌هرز بومادران، پیچک‌صحرایی، خاکشیر و مرغ در کشتزار زعفران دیده می‌شود، که برای از بین بردن آنها می‌توان از علف‌کش‌ها استفاده کرد.

 

برداشت محصول

الف – برداشت گل زعفران

با انجام اولین آبیاری زعفران‌زار در فصل پاییز، گل‌ها آغلز به روییدن کرده و برداشت آنها انجام می‌شود. بسته به عمق کاشت پیازها و بافت خاک، گل‌هایزعفران طی یک تا دو هفته پس از آبیاری اول شکفته می‌شوند. پس از آبیری اول و گاورو شدن زعفران‌زار، چنانچه سطح خاک با چنگک‌های خیلی ضعیف به عمق 5 سانتی‌متر زیر و رو شود، در خروج گل‌ها کمک موثری خواهد شد.  کاشت پیازها در محیط‌های سبک مانند پوکه معدنی موجب ظهور گل‌ها در کمتر از یک هفته می‌شود. جزء مورد نظر و ارزشمند زعفران، کلاله گل است. گل‌های زعفران در صبح زود و به‌طور معمول یکجا برداشت می‌شوند،سپس در خارج از کشتزار، کلاله‌ها را از سایر قسمت‌های گل جدا می‌کنند. البته می‌توان در همان محل کشتزار، کلاله‌ها را از گل بیرون کشید، اما این کار بسیار وقت‌گیر و هزینه‌بر است. پس از روییدن گل‌ها، حداکثر 3 تا 4 روز فرصت برای برداشت محصول وجود دارد که در صورت عدم برداشت به‌موقع گل‌ها ریزش نموده و کلاله‌ها شکننده می‌شوند. از هر هکتار زعفران‌زار 5/4 تا نزدیک 7 کیلوگرم محصول (زعفران خشک) به‌دست می‌آید. این زعفران از 70 کیلوگرم گل برداشت شده، جدا می‌شود. از هر 7 مثقال کلاله تر، یک مثقال کلاله تر، یک مثقال کلاله خشک به‌دست می‌آید (هر یک کیلوگرم معادل 206 مثقال است).

 

 

ب - برداشت کورم

برداشت کورم (پیاز) در پایان عمر یک زعفران‌زار انجام می‌شود و5تا 6 برابر پیازی که نخست در زمین کاشته شده‌، از این برداشت حاصل می‌شود. برداشت به‌طور معمول اواخر تابستان انجام می‌گیرد و پیازهای برداشت شده بی‌درنگ برای کاشت به زمین مورد نظر انتقال داده می‌شوند. در صورت نامناسب بودن محل نگهداری، جوانه‌های روی پیازها شروع به رشد می‌کنند.

 

تقلب‌های زعفران

به‌طور معمول، محصول زعفران با گیاهان و مواد دیگری ممکن است مخلوط یا تقلب شود اگر با گلرنگ و زارک مخلوط شود، با انجام آزمایش‌های شیمیایی قابل تفکیک است و چنانچه زعفران باکاکل ذرت تقلب شود با آزمایش‌های خرده نگاری با میکروسکوپی قابل تشخیص است. اضافه‌کردن روغن به تارهای زعفران موجب سنگین‌تر شدن آن می‌شود و چنانچه این زعفران را روی کاغذ سفید بمالند، لکه‌های چربی بر جای خواهند گذاشت. زعفران ممتاز فقط شامل کلاله‌هاست و مخلوط کردن قسمت‌خامه گل با کلاله از کلاله از کیفیت محصول می‌کاهد. زعفران مرغوب پس از آماده‌سازی باید دارای مشخصات زیر باشد:

  • ·         رشته‌های گل باید انعطالف پذیر و مقاوم باشند.
  • ·         رنگ و عطر محصول شاخص بوده و قدرت رنگ‌دهی آن بیشتر از 190 در 440 واحد نانومتر باشد.
  • ·         عطر و طعم آن باید با تندی و تلخی مخصوص به‌خود همراه باشد. مقدار سافرانال (عطر) در طول موج 330 نانومتر براساس ماده خشک بین 50-20 نانومتر و پیکروسین ( تلخی) آن بین 70-30 نانومتر در طول 257نانومتر قرار داشته باشد.
  • ·         مقدار رطوبت لازم بین 14-13 درصد باشد.
  • ·         حداکثر درصد جرمی خاکستر آن پس از سوزاندن زعفران 7-6% وزن کل باشد. در خاکستر زعفران حضور کریستال‌های اگزالات کلسیم آن را از خاکستر گلرنگ و رازک که به عنوان تقلب به کار می‌روند، متفاوت است.
  • ·         محصول زعفران باید عاری ازمواد ناخالص بوده و هرگونه قارچ یا حشرات مرده و متلاشی نیز در آن مشاهده نشود.
  • ·         هر میلی‌گرم زعفران به‌طور معمول 700 سی‌سی آب را رنگ می‌کند. زعفران حقیقی و خالص آب را به رنگ زرد و زعفران تقلبی به رنگ قرمز یا نارنجی در می‌آورد. رنگ زرد زعفران حقیقی در مجاورت اسید سولفوریمک آبی تیره می‌شود، ولی زعفران تقلبی تغییر رنگ نمی‌دهد. رنگ تارهای زعفران در بنزین محلول نیست ( رنگ نمی‌دهد).

 

جنبه‌های اقتصادی تولید زعفران

در تجارت بین المللی زعفران دارای انواع استاندار به شرح زیر است.

الف) زعفران Mancha– در این نوع زعفران طول کلاله‌ها بیشتر از طول خامه بوده ( خامه بیشتر از چند میلی‌متر نیست) و متصل به هم هستند

ب) زعفران Rio– کلاله و خامه‌ها به هم متصل و طول خامه‌ها یک سوم طول کلاله است.

ج) زعفران Extra cut– از مخلوط دو نوع زعفران مانچا و ریو حاصل شده و 7 درصد ناخالص مجاز به بقایای اعضای گل در آن است.

د) زعفران یا سرگل Cupe– این زعفران بدون خامه بوده و دارای رنگ قرمز مشخص است و از نظر استاندارد جهانیISO-3632  در گروه‌بندی اول (Category I-190) قرار دارد، در حالی‌که زعفران ریو در گروه‌بندی دوم (Category II-150) قرار می‌گیرد.

ه) زعفران Sirra– در گروه‌بندی سوم (Category III-110) است که طول کلاله در آن کمتر از طول خامه بوده و دارای رنگ قرمز متمایل به زرد است.

و) زعفران Molida– حاصل از ساییدن انواع زعفران‌هاست و در گروه‌بندی چهارم (CategoryIV-180) قرار دارد. زعفران مانچا بین گروه 1 و 2 قرار می‌گیرد.

ایران مهم‌ترین تولیدکننده زعفران است و 95 درصد زعفران کشور در جنوب خراسان و 5 درصد در استان‌های یزد، اصفهان، فارس، کرمان و مرکزی کشت می‌شود. زراعت زعفران به علت هزینه کاشت کم، نیاز آبی خیلی کم، توزیع زمانی مناسب کار، نقش قابل توجه در اشتغال‌زایی، ارزش صادراتی محصول تولیدی و سازگاری با مناطق خشک و نیمه‌خشک کشور از زراعت و تجارت زعفران می‌توان نیروی کارگری زیاد برداشت گل، بسته‌بندی‌های نامناسب و بازاریابی جهانی نامطلوب این محصول را نام برد. از این رو محصول زعفران ایران به‌نام کشورهای دیگر بسته‌بندی و ارائه می‌شود. از مشکلات دیگر، خارج کردن پیازهای زعفران به کشورهای همسایه، به‌ویژه افغانستان است که ضمن هدر رفت ژرم‌پلاسم زعفران کشور، رقیب‌های جدیدی در عرصه تولید این محصول برای ایران پیدا خواهد شد.

 

انواع زعفران

در جهان 75 گونه برای جنس Crocus معرفی شده است. این جنس در ایران 9 گونه دارد که 4 گونه آن انحصاری است. انواع زراعی و خودرو و همچنین انواع زینتی زعفران وجود دارد. انواع زینتی به‌طور معمول، در بهار گل می‌دهد و دوام گل‌های آن بیشتر است. انواع خودرو همچنین زعفران‌های زاگرس، گیلان، زیبا و خزر با گل‌دهی پاییزه و زعفران‌های سفید، بنفش و زرد، با گل‌دهی بهاره نیز گزارش شده است.

Crocus sativus یا زعفران زراعی، که به‌صورت خودرو و مشاهده نشده است. گل‌هایی به رنگ بنفش دارد و گل‌دهی آن پاییزه است. گیاه سورنجان یا گل حسرت (Autum crocus) نیز در پاییز گل می‌دهد، و به علت تشابه نسبی و ظاهری ممکن است با گل زعفران اشتباه شود.

C. cartwrightianus یا زعفران وحشی گونه‌ای با گل‌های سفید مایل به بنفش کم‌رنگ و رگه‌های سیاه است. روییدن برگ‌ها و گل‌های آن در اوایل زمستان بوده، و در جنوب یونان پراکنش دارد.

C. chrysanthus گونه‌ای با گل‌های سفید کرم،گاهی با رگه‌های قرمز و قهوه‌ای است. روییدن برگ‌ها و گل‌های آن همزمان در اواخر زمستان بوده، و پراکنش آن بیشتر در بالکان است. بسیاری از کولتیوارها از این گونه پدید آمده‌اند.

C. flavus گونه‌ای با گل‌های زرد طلایی، معطر، که همزمان با برگ‌ها در بهار گل‌ها روییده شده، و بیشتر در بالکان تا شمال‌غربی ترکیه پراکنش دارد.

C. mudiflorus گونه‌ای با گل‌های سفید، قرمز مایل به قهوه‌ای، که شکفتن گل‌های آن پیش روییدن برگ‌ها در پاییز است. این گونه به‌طور معمول در جزایر بریتانیا به عنوان جانشین زعفران کشت می‌شود. پراکنش آن در جنوب‌غربی فرانسه، شمال‌شرقی اسپانیا بوده، اما در جزار بریتانیا بومی شده‌اند.

C. vernus گونه‌ای با گل‌های بنفش کم‌رنگ، و برگ‌هایی که در بهار یا اوایل تابستان روییده می‌شوند. گونه‌ای پربنیه با کولتیوارهای متعدد، که در جنوب‌شرقی و مرکز اروپا پراکنش دارد.

C. speciosus گونه‌ای با گل‌های سفید و رگه‌های بنفش کم‌رنگ، که پیش از برگ‌ها در پاییز روییده می‌شوند. پراکنش این گونه بیشتر در کریمه، کوه‌های قفقاز، شمال ایران، شمال و مرکز ترکیه است.

 

محصولات آموزشی در مورد گیاهان دارویی

نرم افزار معرفی 110 گیاه دارویی مهم ایران و جهان

نرم افزار معرفی 110 گیاه دارویی مهم ایران وجهان بدون نیاز به نصب ( اجرا بصورت اتوماتیک و آتوران ) قابل اجرا در کامپیوتر و لپ تاپ ( ویندوز ) کشور… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید
فیلم های آموزشی کاشت, داشت, برداشت, فرآوری و موارد استفاده  6 گیاه دارویی, آنغوزه, باریجه, گون (کتیرا), بنه (سقز), شیرین بیان, سریش

فيلم هاي آموزشي كاشت، داشت، برداشت، فرآوري و موارد استفاده 6 گياه دارويي آنغوزه، باريجه، گون (كتيرا)، بنه (سقز)، شيرين بيان، سريش

فيلم هاي آموزشي كاشت، داشت، برداشت، فرآوري و موارد استفاده 6 گياه دارويي آنغوزه، باريجه، گون (كتيرا)، بنه (سقز)، شيرين بيان، سريشکاملا به زبان فارسی1… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید
فیلم مستند گیاهان دارویی, خواص درمانی گیاهان دارویی, گیاهان دارویی در سایر کشورها, نظر متخصصان درباره گیاهان دارویی, طب جایگزین, طب سنتی

فیلم مستند گیاهان دارویی

فیلم مستند گیاهان دارویی دوبله شده به زبان فارسی شامل 1 عدد دی وی دیقابل پخش در دی وی دی پلیر، کامپیوتر و لپ تاپدارای گارانتی تعویض در صورت وجود هر… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید
نرم افزار آموزش شناخت گیاهان دارویی, شناخت گیاهان دارویی, شناسایی گیاهان دارویی, گیاهان دارویی, نام علمی گیاهان دارویی, نام فارسی گیاهان دارویی, کاربرد گیاهان دارویی, گیاهان دارویی پرکاربرد, گیاهان دارویی پر مصرف, خشک کردن گیاهان دارویی

نرم افزار شناخت گیاهان دارویی

نرم افزار شناخت گیاهان دارویی با استفاده از منابع معتبر کشور در جهت شناسایی گیاهان دارویی و آشنایی با خواص آنها تهیه و تولید گردید. ۱ عدد سی دی… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید
آلوئه ورا, تاریخچه آلوئه ورا, مشخصات گیاه شناسی, تکثیر آلوئه ورا, پرورش آلوئه ورا, تولید آلوئه ورا, نگهداری آلوئه ورا, انواع آلوئه ورا, ترکیبات آلوئه ورا, کاربرد آلوئه ورا, مصارف آلوئه ورا, داروخانه کوچک, گیاه معجزه گر, نرم افزار آموزشی آلوئه ورا

نرم افزار آموزشی آلوئه ورا - داروخانه کوچک - گیاه معجزه گر

نرم افزار آموزشی آلوئه ورا - داروخانه کوچک - گیاه معجزه گر ۱ عدد سی دی اورجینال در بسته بندی شیک بصورت تصویر بالا - کاملا به زبان فارسی ( مطالب، کل… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید

محصولات آموزشی مربوط به باغبانی - سبزیکاری

نرم افزار آموزشی کاشت و پرورش خیار گلخانه ای, کشت خیار, کاشت خیار, خیار گلخانه ای, ارقام خیار, دوره های کاشت خیار, آفات خیار, بیماریهای خیار, تاثیر عناصر مختلف بر خیار, آبیاری خیار, زمان کاشت خیار, هرس خیار, مبارزه با علف های هرز خیار, هدایت بوته های خیار, نور مناسب برای خیار, دمای مناسب برای خیار, امکانات گلخانه

نرم افزار آموزشی کاشت و پرورش خیار گلخانه ای

نرم افزار آموزشی کاشت و پرورش خیار گلخانه ایکاملا به زبان فارسی1 عدد سی دی بدون نیاز به نصب با کارکردی بسیار راحت (دارای آتوران)قابل اجرا و استفاده… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید
نرم افزار آموزشی احداث گلخانه و کاشت خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای, چگونگی احداث گلخانه, چگونگی کاشت خیار, چگونگی کاشت گوجه فرنگی گلخانه ای, گلخانه خیار, گلخانه گوجه فرنگی, شرایط لازم, نور, دما, خاک, بیماریها, آفات, تجهیزات

نرم افزار آموزشی احداث گلخانه، کاشت خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای

نرم افزار آموزشی احداث گلخانه، کاشت خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای کاملا به زبان فارسی1 عدد سی دیقابل اجرا در کامپیوتر و لپ تاپبا نصب و کارکرد ساده و… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید
کاشت فلفل, کاشت فلفل رنگی, کاشت فلفل گلخانه ای, کاشت فلفل رنگی گلخانه ای, کشت فلفل, کشت فلفل رنگی, کشت فلفل گلخانه ای, کشت فلفل رنگی گلخانه ای

فیلم آموزشی کاشت فلفل رنگی در گلخانه

فیلم آموزشی کاشت فلفل رنگی در گلخانه کاملا به زبان فارسی1 عدد سی دیقابل پخش در ویدئو سی دی، کامپیوتر و لپ تاپدارای گارانتی تعویض در صورت وجود هر نوع… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید
کشت زعفران, کاشت زعفران,آموزش کشت زعفران, آموزش کاشت زعفران, فیلم آموزش کاشت زعفران, فرآوری زعفران , گونه های زعفران, نحوه آبیاری زعفران, کنترل علف های هرز زعفران, کودها و تغذیه گیاهی زعفران, شناخت آفات زعفران, مبارزه با آفات زعفران, شناخت بیماری های زعفران, محلول پاشی زعفران, برداشت زعفران, مراحل بعد از برداشت زعفران

جامع ترین آموزش کشت زعفران و مجموعه فیلم آموزشی پرورش و کاشت زعفران

جامع ترین آموزش کشت زعفران جامع ترین و کاملترین مجموعه آموزشی کشت زعفران ۱ عدد دی وی دی ( اورجینال ) کاملا به زبان فارسی قابل اجرا در کامپیوتر و لپ… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید
راهنمای زراعت سیب زمینی

راهنمای زراعت سیب زمینی

راهنمای زراعت سیب زمینی 1 عدد دی وی دی ( اورجینال ) دارای گارانتی تعویض در صورت وجود هر نوع خرابی در دی وی دیتوضيحات بيشتر :دی وی دی آموزشی: راهنمای… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید
کاشت سیب زمینی, کشت سیب زمینی, آبیاری سیب زمینی, آفات سیب زمینی, کوددهی سیب زمینی, بیماری های سیب زمینی, برداشت سیب زمینی, مینی تیوبر سیب زمینی, بید سیب زمینی, سوسک کلرادو, کرم مفتولی سیب زمینی, کنه سیب زمینی

آموزش کاشت سیب زمینی

آموزش کاشت سیب زمینی کاملا به زبان فارسی1 عدد دی وی دی ( اورجینال )قابل اجرا در کامپیوتر و لپ تاپ بدون نیاز به نصب و اجرا به صورت آتوران سریع و راحت… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید
فیلم آموزشی پرورش خیار گلخانه ای, کشت خیار, کاشت خیار, خیار گلخانه ای, ارقام خیار, دوره های کاشت خیار, آفات خیار, بیماریهای خیار، تاثیر عناصر مختلف بر خیار

فیلم آموزش پرورش خیار گلخانه ای

فیلم آموزشی پرورش خیار گلخانه ایکاملترین مجموعه تصویری کاشت، داشت و برداشت خیار گلخانه ای در 2 سی دی تصویری بهمراه شناخت بیماریها و مقابله با… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید
خربزه, کاشت خربزه, کشت خربزه, جالیزکاری, کاشت خربزه با ورقه های پلاستیک, کاشت خربزه با کمترین آب, فیلم کاشت خربزه, فیلم کشت خربزه

آموزش کاشت خربزه

فیلم آموزشی کشت خربزه کاملا به زبان فارسی 1 عدد سی دی قابل پخش در ویدئو سی دی، کامپیوتر و لپ تاپ دارای گارانتی تعویض در صورت وجود هر نوع خرابی در سی… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید
فیلم آموزشی کشت گوجه در گلخانه, کشت گوجه, کاشت گوجه فرنگی, گوجه فرنگی گلخانه ای, ارقام گوجه فرنگی, دوره های کاشت گوجه فرنگی, آفات گوجه فرنگی, بیماریهای گوجه فرنگی

فیلم آموزشی کاشت گوجه در گلخانه

فیلم آموزشی کشت گوجه در گلخانهکاملا به زبان فارسی1 عدد سی دیقابل پخش در ویدئو سی دی، کامپیوتر و لپ تاپدارای گارانتی تعویض در صورت وجود هر نوع خرابی… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید
پرورش قارچ خوراکی, کاشت قارچ خوراکی, کشت قارچ خوراکی, پرورش قارچ دکمه ای, کاشت قارچ دکمه ای, کشت قارچ دکمه ای, پرورش قارچ صدفی, کاشت قارچ صدفی, کشت قارچ صدفی, تهیه اسپان, تهیه کمپوست, تهیه بستر کاشت قارچ, خاک پوششی کشت قارچ, بسته بندی قارچ, فرآورده های قارچ

آموزش پرورش قارچ خوراکی و کشت قارچ دکمه ای و صدفی

آموزش پرورش قارچ خوراکی و کشت قارچ دکمه ای و صدفی 1 عدد دی وی دی کاملا به زبان فارسی بدون نیاز به نصب ( اجرا بصورت آتوران) قابل اجرا در کامپیوتر و لپ… برای توضیحات بیشتر در مورد این محصول کلیک کنید

توليد و فروش انواع نشا گياهان دارویی توسط شرکت زرین گیاه، توانایی تولید نشاء انواع گیاهان دارویی را داریم.

تولید طبق نیاز و سلیقه شما. بصورت ریشه لخت، کیسه ای، گلدانی و ...

تماس با بخش فروش شرکت زرین گیاه 09147297295 ( تهیه نشاء و قلمه )

آویشن باغی اسطوخودوس بادرنجبویه به لیمو فیسالیس مریم گلی دارویی سنبل الطیب اروپایی گاوزبان ایرانی
آویشن باغی
اسطوخودوس بادرنجبویه به لیمو
فیسالیس
مریم گلی سنبل الطیب
گاوزبان ایرانی
تماس با بخش فروش شرکت زرین گیاه برای تهیه نشاء و قلمه
09147297295
برای دیدن همه محصولات شرکت زرین گیاه بر روی دکمه زیر کلیک کنید
برای دیدن همه محصولات شرکت زرین گیاه بر روی دکمه زیر کلیک کنید
برای عضویت در کانال تلگرام شرکت زرین گیاه بر روی دکمه زیر کلیک کنید
برای عضویت در کانال تلگرام شرکت زرین گیاه کلیک کنید
برای دیدن فیلم ها و کلیپ های شرکت زرین گیاه بر روی دکمه زیر کلیک کنید
کلیپ های شرکت زرین گیاه

شمعدانی معطر

تماس با بخش فروش شرکت زرین گیاه برای تهیه نشاء و قلمه و انوع گیاه دارویی بصورت ریشه لخت، کیسه ای و گلدانی
09147297295
برای دیدن همه محصولات شرکت زرین گیاه بر روی دکمه زیر کلیک کنید
برای دیدن همه محصولات شرکت زرین گیاه بر روی دکمه زیر کلیک کنید
برای عضویت در کانال تلگرام شرکت زرین گیاه بر روی دکمه زیر کلیک کنید

برای عضویت در کانال تلگرام شرکت زرین گیاه کلیک کنید

برای دیدن فیلم ها و کلیپ های شرکت زرین گیاه بر روی دکمه زیر کلیک کنید

کلیپ های شرکت زرین گیاه

توليد و فروش انواع نشا گياهان دارویی توسط شرکت زرین گیاه، توانایی تولید نشاء انواع گیاهان دارویی را داریم، طبق نیاز و سلیقه شما. بصورت ریشه لخت، کیسه ای، گلدانی و ...

پرفروش ترین نشاء گیاهان دارویی. برای خرید یا آشنایی با هر کدام بر روی آن کلیک کنید یا

با شرکت زرین گیاه تماس بگیرید 09147297295 ( تهیه نشاء و قلمه )

آویشن باغی, نشا, نشاء, فروش نشا, تولید نشا گیاهان دارویی, خرید نشا, نشا گیاهان دارویی, فروش نشا گیاهان دارویی, ارسال نشا گیاهان دارویی به سراسر ایران
آویشن باغی
اسطوخودوس, نشا, نشاء, فروش نشا, تولید نشا گیاهان دارویی, خرید نشا, نشا گیاهان دارویی, فروش نشا گیاهان دارویی, ارسال نشا گیاهان دارویی به سراسر ایران
اسطوخودوس
بادرنجبویه, نشا, نشاء, فروش نشا, تولید نشا گیاهان دارویی, خرید نشا, نشا گیاهان دارویی, فروش نشا گیاهان دارویی, ارسال نشا گیاهان دارویی به سراسر ایران
بادرنجبویه
به لیمو, نشا, نشاء, فروش نشا, تولید نشا گیاهان دارویی, خرید نشا, نشا گیاهان دارویی, فروش نشا گیاهان دارویی, ارسال نشا گیاهان دارویی به سراسر ایران
به لیمو
فیسالیس, نشا, نشاء, فروش نشا, تولید نشا گیاهان دارویی, خرید نشا, نشا گیاهان دارویی, فروش نشا گیاهان دارویی, ارسال نشا گیاهان دارویی به سراسر ایران
فیسالیس
مریم گلی دارویی, نشا, نشاء, فروش نشا, تولید نشا گیاهان دارویی, خرید نشا, نشا گیاهان دارویی, فروش نشا گیاهان دارویی, ارسال نشا گیاهان دارویی به سراسر ایران
مریم گلی دارویی
سنبل الطیب,نشا, نشاء, فروش نشا, تولید نشا گیاهان دارویی, خرید نشا, نشا گیاهان دارویی, فروش نشا گیاهان دارویی, ارسال نشا گیاهان دارویی به سراسر ایران
سنبل الطیب
گاوزبان ایرانی, نشا, نشاء, فروش نشا, تولید نشا گیاهان دارویی, خرید نشا, نشا گیاهان دارویی, فروش نشا گیاهان دارویی, ارسال نشا گیاهان دارویی به سراسر ایران
گاوزبان ایرانی
تماس با بخش فروش شرکت زرین گیاه برای تهیه نشاء و قلمه
09147297295
برای دیدن همه محصولات شرکت زرین گیاه بر روی دکمه زیر کلیک کنید
برای دیدن همه محصولات شرکت زرین گیاه بر روی دکمه زیر کلیک کنید
برای عضویت در کانال تلگرام شرکت زرین گیاه بر روی دکمه زیر کلیک کنید
برای عضویت در کانال تلگرام شرکت زرین گیاه کلیک کنید

شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه آماده دریافت سفارش شما جهت تولید نشا انواع گیاهان دارویی می باشد.

شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه بر پايه دانش فني روز و تجربه چندين ساله در عرصه تولید نشا گياهان دارويي توانسته است تا با توليد کيفي انواع نشا گیاهان دارویی گامي بزرگ در نهادينه کردن فرهنگ جايگزيني روش هاي کشت سنتي با کشاورزي مدرن روز جهان بردارد. لذا از متقاضیان عزیز تقاضا می گردد نسبت به دادن سفارش با شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه تماس گرفته و جهت هماهنگی بیشتر اعلام آمادگی فرمایند. شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه بعد از عقد قرارداد، در هر میزانی توانایی تولید نشاءهای گیاهان دارویی مانند نعناع فلفلی، مریم گلی دارویی، بادرنجبویه، آویشن باغی، سرخارگل، سنبل الطیب، خار مریم، زوفا، به لیمو و بسیاری از گیاهان دارویی دیگر را دارا می باشد.

برای ورود به سایت اینترنتی اختصاصی شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه بر روی همین متن کلیک کنید.

لطفاً برای اطلاع از قیمت به روز نشاء گیاهان دارویی با شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه تماس بگیرید.

لیست بعضی از نشاء های تولیدی شرکت زرین گیاه ( توانایی تولید نشاء انواع گیاهان دارویی را داریم )

ردیف

نوع نشاء تولیدی

روش تکثیر

نام انگلیسی

نام علمی

قیمت (تومان)

1

اسطوخودوس

بذر

Lavender

Lavandula officinalis

قیمتهای به روز و روزانه در خود سایت اینترنتی اختصاصی شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه وجود دارد. لطفاً برای ورود به سایت اینترنتی اختصاصی شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه بر روی همین متن کلیک کنید

2

گل راعی

بذر

St. John̕ s wort

Hypericum perforatum

3

بادرنجبویه

بذر

Balm

Melissa officinalis

4

زوفا

بذر

Hyssop

Hyssopus officinalis L.

5

شیشا

بذر

Tansy

Tanacetum vulgare L.

6

مریم گلی

بذر

sage

Salvia officinalis

7

آویشن باغی

بذر

Thyme

Thymus vulgaris

8

سرخارگل

بذر

Purple coneflowers

Echinanaceae purpurea

9

آرتیشو

بذر

Artickoke

Cynara scolymus

10

خار مریم

بذر

Holy thistle

Silybum marianum

11

سنبل الطیب

بذر

valerian

Valeriana officinalis

12

گاو زبان ایرانی

بذر

viper̕ s bugloss

Echium amoenum

13

به لیمو

قلمه

Lippia

Lippia citriodora

14

ریزوم نعناع فلفلی

ریزوم

Pepper mint

Menthea piperita

 

آماده دریافت سفارش شما جهت تولید نشاء انواع گیاهان دارویی هستیم.

برای ورود به سایت اینترنتی اختصاصی شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه بر روی همین متن کلیک کنید.

لطفاً برای اطلاع از قیمت به روز نشاء گیاهان دارویی با شرکت تعاونی زرین گیاه ارومیه تماس بگیرید.