1- اجتناب: اجازه ندهیم اطراف محصول اتیلن باشد. یعنی از ورود غبار دارای اتیلن جلوگیری کنیم.
2- حذف اتیلن:
- اتیلن تولید شده را میتوان از اطراف محصول حذف کرد. یک راه ساده و ابتدائی تهویه مناسب است. (ما هوای سرد را در اطراف محصول داریم که در نتیجه تهویه دما افزایش خواهد یافت، با ایجاد تهویه نسبت گازها به هم خورده و اکسیژن وارد شده و اکسیژن انبار بالا میرود. با عوض کردن هوای انبار با هوای تازه میتوان اتیلن موجود در هوا را حذف کرد).
- با استفاده از جاذبهای اتیلن همچون KMnO4
- با استفاده از فیلترهای ویژه (جارو کنندهها) اتیلن را از هوا گرفته و به بیرون سردخانه انتقال دهیم. این فیلترها به صورت غشایی عمل میکنند.
3- تجزیه اتیلن :
چون CO2 در هوا وجود دارد و CO2 از تجزیه هم تولید میشود باید مواظب تجمع CO2 باشیم. کوره هوا را گرفته و تجزیه کرده و هوا را بیرئن میدهد.
جلوگیری از تولید: با اعمال عوامل جلوگیری کننده از تولید اتیلن سرعت آنزیمها را کم میکنیم، دما را پایین می اوریم، سرعت فرایندهای رسیدن را کم میکنیم، اکسیژن را کم میکنیم، CO2 را افزایش میدهیم.
دما را تا حداقل دمای تحمل برای محصولی که داریم میتوانیم پایین بیاوریم.
- دما.
- کاهش اکسیژن.
- افزایش دی اکسید کربن.
- محصولات کلیماکتریک را قبل از شروع رسیدن برداشت کنیم.
میتوانیم از پذیرش اتیلن توسط گیرنده پروتئین جلوگیری کنیم:
- گول زدن پذیرنده با ترکیبات شیمیایی که شبیه اتیلن هستن. MCP,CO2
- تنبل کردن پذیرنده: دما کم است.
توسط مهندسی ژنتیک گیرنده پروتئین توسط ژنهایی در هسته کد میشوند. با مهار یا حذف گیرنده از تولید اتیلن جلوگیری میکنیم. چراکه مهار راحتتر است.
کاربرد اتیلن در باغبانی
- عامل گل انگیزی در گیاهان پیازی- خانواده آناناس.
به عنوان یک هورمون مفید نیست به دلیل رسیدن و پیری مضر است.
- هورمون فعال کننده سیستم القائی در مقابل بیماری و زخمها.
- هورمون عامل رسیدن که به برداشت محصول کمک میکند.
- عامل ایجاد رسیدگی و رنگ در مرکبات و موز برای سبز زدایی اتیلن لازم است.
راههای کاربرد اتیلن (راههای تامین اتیلن).
- سیلندر اتیلن (C2H4in NORCO2).
- استفاده از دستگاه تولید اتیلن (اتانل مایع را به اتیلن تبدیل میکند).
- ترکیبات تولید کننده اتیلن.
اتفن در PH بالاتر از 5/3 به 2کلرواتان فسفونیک اسید تبدیل میشود.
حداکثر غلظتی که اتیلن تاثیر مثبت دارد ppm100 و 72 ساعت میباشد
مدت زمان سبز زدایی نباید بیش از 72 ساعت طول بکشد.در غیر این صورت منجرب آسیب به میوه و تحریک پوسیدگی خواهد شد.
دما باید 25-20 درجه باشد ولی غلظت بکار رفته و درجه و میزان تهویه و نوع محصول به اهم دیگر ارتباط مستقیم دارد به عنوان یک الگو این رژیم پیشنهاد میشود.
|
کیوی فروت |
آووکادو |
موز- |
گوجه فرنگی |
دما |
20-0 |
3/18-55/15 |
3/18-4/14 |
1/21-20 |
RH |
|
95-90% |
||
PPm |
100 |
100-10 |
150-100 |
|
تهویه |
CO2 کمتر از 1% حدوداً در هر ساعت یکبار هئای اتاق کاملاً تغییر یابد |
|||
گردش و جریان هوا |
1/0-2/0 فوت مکعب در هر دقیقه به ازای هر پوند وزن میوه |
|||
مدت زمان |
12 ساعت |
48-8 ساعت |
84-72 ساعت و 48- 24 ساعت |
دما پایین ، غلظت بالا و برعکس
دما بالا، غلظت پایین
فرمول سبززدایی در مرکبات :
دمای 85-82 درجه فارنهایت (44/29- 77/27 درجه سانتیگراد) ، رططوبت نسبی 95-90 % و غلظت اتیلن ppm5- جریان هوا 10 فوت مکعب در هر دقیقه، تهویه یکبار در ساعت
اگر غلظت CO2 افزایش پیدا کند سرعت سبز زدایی (Degreening) کاهش مییابد- در غلظت بالاتر از 1% به طور کلی سبز زدایی انجام نمیگیرد.
اگر از اتیلن به نحو صحیحی در سبز زدایی اتفاده نشود و یا محصولات غیرکلیماتریک در معرض اتیلن قرار بگیرند اتیلن نمیتواند تاثیرات منفی بر محصولات دیگر بگذارد.