اگر در فندق گرده های یک رقم با مادگی ارقام دیگر سازگاری داشته باشد سبب باردهی خوبی خواهند گردید.
لذا در ایجاد باغات فندق و حتی خرید نهال فندق معمولا سه رقم مختلف که از نظر گرده و مادگی با یکدیگر سازگاری داشته باشند (معمولا لیست این واریته ها یا ارقام سازگار و تولیدکنندگان مطمئن و گواهی شده نهال مادر در دفتر میوه های سردسیری وزرات جهاد کشاورزی موجود می باشد) تهیه شده و اقدام به ایجاد باغ مادری با استفاده از ارقام مطمئن (3 رقم مختلف) می گردد. برای ایجاد باغ مادری می بایست در سال اولا اقدام به ایجاد ردیف و کاشت در قطعه زمین نمود به طوریکه فاصله دو ردیف 20/2 و فاصله دو نهال از یکدیگر بر روی ردیف 1 متر باشد.
در صورت کاشت 2 نهال مادر در فاصله کمتر از 1 متر ریشه دهی و پاجوش دهی دچار نقصان گردیده و پاجوشها ضعیف خواهند بود. پس از کاشت در سال اول (فصل زمستان)، در سال دوم (فصل زمستان) اقدام به کف بر نمودن تمام نهال ها نموده و روی آنها اقدام به خاک ریزی شود تا پاجوشهایی که تولید می گردد ریشه زایی نموده و دارای ریشه های قوی گردند. در مدت این یک سال نسبت به نوع بافت خاک می بایست آبیاری صورت بگیرد. پس از این مدت (یک سال) پاجوشهای یکساله را از اواسط آبان ماه به بعد شروع به در آوردن و انتقال به زمین خزانه می نمایند. اینکار حداکثر می بایست تا 15 بهمن به اتمام رسد. پس از خروج پاجوشها باید آنها را از ارتفاع 60-45 سانتیمتر حتما سربرداری نموده تا جوانه های آسیب دیده و جوانه های جانبی تحریک به جوانه زنی کرده سپس انها را در یک کانال حفر کرده و با زاویه 30 درجه خواباند و روی آن خاک ریخت و سیلو نمود.
در تولید نهال فندق همانطور که دکر گردید باید از چند رقم (واریته)، نهال (پاجوش) تهیه شود و سیلوهای هر رقم می بایست جداگانه و اتیکت زنی شده باشد. هنگام سیلو نمودن باید بلافاصله آبیاری انجام داد
نکته: واریته ها باید از ارقام خوب و مرغوب و تایید شده باشد تا مشمول خرید تضمینی واقع گردند.
انتقال سیلو به خزانه
زمین خزانه باید زمینی باشد که یک سال در آیش بوده باشد. این زمین را حدود بهمن ماه بعد از بارندگی ها از زمین مالرو می باشد، ابتدا شخم عمیق زده و در بهار شخم نیمه عمیق و یا دیسک و در آخر بعد از آخرین بارندگی اقدام به کولتیوار زنی و یا در مقیاسهای کوچک بیل زنی شود، عمل کولتیواسیون در پاییز زمانی که خاک کمی رطوبت دارد صورت می گیرد تا خاک کاملا پوک گردد.
بعد از کولتیواسیون، عمل کاشت در زمینی که به صورت جوی و پشته و ردیف هایی در آمده صورت می گیرد. فاصله دو ردیف 20/2 و فاصله دو نهال پاجوش بر روی ردیف 15 سانتی متر از یکدیگر در نظر گرفته می شود. بلافاصله بعد از کاشت آبیاری را انجام می دهند و بعد از مدتی که خاک اطراف نهالهای خزانه نشست کرد اقدام به خاک دهی پای نهالهای پاجوش می نماییم.
نکته : با توجه به اینکه 3 رقم مختلف در یک واحد تولید نهال فندق پرورش خواهد یافت این واریته ها را روی ردیف های جداگانه کاشت و ردیف ها را اتیکت زنی کرد تا شناسایی و بسته بندی و ارسال به بازار فروش انها راحت تر صورت گیرد.
پس از کاشت خزانه بر اساس منطقه و نوع بافت خاک آبیاری و مبارزه با علفهای هرز صورت می گیرد. در ماه بهمن و اسفند نهالها را که یک ساله شده اند از خاک خارج کرده و پس از هرس ریشه در گونی به همراه مقداری خاک قرار داده و انها را بسته بندی کرده و به بازار خرید ارسال می کنند.
تاریخ و فواصل کاشت
زمینهای شیب دار قبل از کاشت باید تراس بندی شوند تا بتوان درختان فندق را با فواصل مناسب در آنها کاشت این عمل استفاده از کودهای شیمیایی ، دامی و نیز آبیاری را تسهیل می کند. در هنگام کاشت باید دقت شود داخل چاله ها عاری از سنگ باشد زیرا وجود سنگ ریشه ها را محدود می کند کاشت فندق در اواخر زمستان یا در بهار صورت میگیرد. در هنگام کاشت پس از حفر گودالها در ته هر گودال مقداری خاک را به صورت کپه ریخته و ریشه نهال را در روی آن قرار می دهند سپس بقیه گودال را با خاک رویی پر کرده و آنرا سفت می کنند. اطراف نهال را با خاک اره یا خاک سست پوشانده و آنرا آبیاری می کنند. جداره چاله ها سخت و صیقلی نباید باشند زیرا سیستم ریشه بندی فندق نسبتا ضعیف بوده و توان استقرار و گسترش نمی یابد برای کاهش تعداد پا جوش ها و حذف آسانتر آنها نهالها را از ارتفاع 50 تا 75 سانتی متری سربرداری می کنند و تنه نهالها را به منظور جلوگیری از آفتاب سوختگی با یک ماده سفید رنگ آمیزی کرده و یا با کاغذ سفید آنرا می پوشانند. فاصله کاشت با توجه به نوع خاک و تربیت آن بسته به صورت تک تنه و یا چند تنه از 5×4 تا 7×4 متغیر می باشد. عملکرد فندق در حالت درخت بشتر از حالت بوته ای است. در حالت بوته ای قسمت مرکزی ضعیف مانده و یا در اثر سایه قسمتهای بیرونی از بین میرود. فاصله کاشت بسته به اینکه در بین درختان فندق چیز دیگری هم کاشته شود متفاوت است.
داشت
مراقبت از درختان فندق از جنبه های مختلفی صورت می گیرد. که بقرار زیر است : هرس:در درختان بارده شاخه های جانبی که بر روی شاخه های اصلی قرار دارند هر سال هرس شده مر شاخه های ضعیف حذف می شوند. اگر در هنگام کاشت هرس ریشه صورت گرفته باشد در مراحل بعدی نیاز به هرس کمتر خواهد بود ولی وقتی درختان فندق 12 تا15 ساله شدند بهتر است مقدار زیادی از شاخه های جانبی هرس شوند تا رشد شاخه های قوی تحریک شود. در این حالت در هر درخت 8 تا 10 شاخه باقی می گذارند تا میوه بهتر پر شده و محصول افزایش یابد. اضافه کردن کود دامی به مقدار 30 تن در پائیز به همراه 600 کیلوگرم در هکتار سوپرفسفات و در بهار 400 تا 500 کیلوگرم سولفات آمونیوم یا 300 تا 400 کیلوگرم سیانید کلسیم و یا 150 تا 300 کیلوگرم در هکتار نیترات آمونیوم پیشنهاد می شود. مبارزه با آفات : آفات فندقها از قبیل کنه فندق، سرخور طومی فندق ، سوسک چوب خوار، کنه مولد کال فندق، سپردار فندق ، نماند ، پژمردگی باکتریابی، پژمردگی فندق ، پوسیدگی قهوه ای یا آنتراکوز کپک خاکستری و بیماری ویروس موزائیک می باشد. آبیاری : اگر فندق در خاکهای حاصلخیز که ظرفیت نگهداری آب زیادی دارند کاشته شود به آبیاری کمی نیاز خواهد داشت. حذف پاجوشها : حذف پاجوشها در اطراف تنه فندق ضروری است به منظور حذف موثر پا جوشها ضروری است که عمل حذف 3 تا 4 بار در سال و تا چند سال پس از کاشت صورت گیرد.حذف پا جوشهای جدید باید تا حد امکان از نزدیک محل رشد آنها صورت گیرد.مبارزه با علف های هرز که توسط علف کش های شیمیایی صورت می گیرد. گل دهی : گل دهی فندق 3 تا 4 سال پس از کاشت صورت می گیرد ولی معمولاً باردهی از سال 5 یا 6 شروع می شود مدت باردهی 10 تا 20 سال است شاخه هایی که طول آنها 16 تا 25 سانتی متر است بیشترین ظرفیت باردهی را دارند.تمام گونه های جنس Corylus یک پایه بوده، گلهای یک جنسی تولید می کنند و گرده افشانی آنها توسط باد صورت می گیرد. دوره گل دهی فندق در شرایط طبیعی حدود 3 ماه طول می کشد که با گرده افشانی ارقام زودرس شروع شده و با مرحله اوج گل دهی در ارقام دیررس تمام می شود. فندق گیاهی خود ناسازگار است لذا برای انجام گرده افشانی مطلوب باید ارقام مختلف با هم کاشته شود. کاشت 12درصد درختان گرده افشان در شرایط مساعد برای گرده افشانی رقم اصلی کافی است.
برداشت
میوه های فندق پس از رسیدن بر روی زمین می ریزند میوه هایی که به روی زمین می ریزند در اثر رطوبت خاک تغییر رنگ می دهند از این رو برای جلوگیری از آن برای حفظ بازار پسندی میوه ها در طول فصل باید 2 تا 3 بار جمع آوری شوند و در اولین فرصت پوست میوه ها جدا شود. و عملکرد درختان فندق بسته به سن و قدمت درخت فاصله کاشت ، عملیات آماده سازی خاک و عوامل دیگر متفاوت است اگر یک هکتار باغ 2200 کیلوگرم محصول تولید کند محصول خوبی داشته است عملکرد درختان، بارده از سالی به سال بعد دچار نوسان میگردد.
- << قبلی
- بعدی