سیستم استیلاژ ( قفسه ای ) 2 – 3 سانتیمتر خاک روی بستر قارچ ریخته ( خاک پاشی ) و این لایه را تا زمان که قارچ ظاهر می شود بایدکمی مرطوب نگه داشت.
3- 4 هفته بعد از خاک دادن برداشت محصول شروع می شود.
طول مدت برداشت 2 – 3 ماه و هر 2 – 3 روز یکبار اقدام به جمع آوری
عمل برداشت با چاقوی تیز انجام می گیرد.
پس از برداشت قارچ گودال ایجاد شده را باید با خاک بستر پر کنید.
تولید قارچ صدفی
مقدمه:
اکثر قارچها از نظر نوع زندگی ساپروفیت می باشند یعنی بر روی بقایای مواد آلی رشد کرده و از این مواد جهت نمو و تولید مثل استفاده می نمایند. اکثر قارچهای صدفی دارای راندمان بیولوژیکی 100 درصد بوده و به علت دارا بودن انواع ویتامین ها
و املاح معدنی و پروتئین بالا نسبت به سایر گیاهان و همچنین میزان کالری پایین در انواع رژیم های غذایی مفید می باشند.
قارچها دارای خاصیت ضد سرطان بوده و در آزمایشگاههای مختلف اثبات گردیده که باعث توقف رشد تومورهای سرطانی می گردد و نیز به میزان زیادی در کاهش کلسترول خون موثر می باشد.
تهیه بستر قارچ صدفی
مواد اولیه
الف- خصوصیات کاه و کلش گندم صدفی
1- از گندم آبی باشد که دارای ساقه های ضخیم بوده تا دیرتر استحکام خود را از دست دهد.
2- مدت انبارداری آن کمتر از یکسال باشد.
3- آب نخورده باشد، زیرا سنگین شده و قیمت آن بیشتر می شود و انواع بیماریها، مخصوصا کپکها در آن رشد می نمایند و پس از بستر سازی، هیچ قارچی در آن تولید نمی شود.
4- ناخالصی نداشته باشد. مانند مدفوع حیوانات – خاک- ساقه های ضخیم علفهای هرز
5- طول ساقه های گندم جهت تولید کمپوست باید 6 تا 4 سانتیمتر باشد که با دستگاه خرد کن این عمل صورت می پذیرد.
ب- نخ و کیسه نایلونی (انتخاب اندازه یا سایز کیسه های نایلونی به نظر تولید کننده بستگی دارد)
ج- بذر یا spawn قارچ صدفی
انتخاب سویه جهت کشت نیز به نظر تولید کننده بستگی دارد. برخی سویه های قارچ صدفی در کشور ایران عبارتند از هایف زیوس- شاه صدف – صدف طلایی – فلوریدا – صدف درخت.
مشخصات بذر مناسب جهت تولید قارچ صدفی
بذور قارچ صدفی به صورت میسیلیوم قارچ بر روی دانه های گندم، در داخل نایلون های پلی پروپیلن به وزن 1 کیلوگرم موجود می باشد.
1- سطح بذور گندم یکدست سفید بوده و پوشیده از میسیلیوم قارچ باشد.
2- بذور یا اسپاون بوی قارچ تازه را بدهد
وسایل مورد نیاز جهت تولید قارچ صدفی
1- رطوبت ساز (مه پاش)
2- دماسنج ماکزیمم و مینیمم
3- سیستم حرارتی (هواساز)
4- کولر آبی
5- بشکه یا دیگ جهت پاستوریزاسیون کاه و کلش بستر کشت قارچ
6- فن جهت تهویه
7- رطوبت سنج
مراحل آماده سازی بستر جهت تولید قارچ صدفی
1- مرحله خیساندن کاه و کلش گندم: ابتدا کاه و کلش گندم را به مدت 12-10 ساعت در داخل یک ظرف غرقاب می نماییم تا در حد اشباع آب را جذب نماید
2- مرحله پاستوریزه کاه و کلش گندم: کاه و کلش خیس خورده را از مرحله 1 را به ارامی به کونی های 20 کیلوگرمی منتقل و در داخل بشکه یا دیگ به مدت 5/1 ساعت از زمان جوش آمدن آب، جوشانده تا پاستوریزه شده و بافت آن نیز نرم گردد تا قارچ بهتر در آن رشد نماید.
3- بذر زنی: کاه و کلش اماده شده از مرحله دوم را از دیگ یا بشکه خارج نموده و در سالنی تمیز و ضدعفونی شده آویزان می کنیم تا میزان رطوبت ن به 75 درصد برسد که به طور تجربی این میزان رطوبت را با فشار دادن یک مشت کاه و کلش مشخص می نماییم به نحوی که در اثر فشار دست، از کاه و کلش چند قطره آب خارج گردد.
طول مدت این مرحله (مرحله 3) به شرایط اقلیمی محل تولید بستگی دارد. سپس به میزان 5 تا 2 درصد وزن بستر به آن بذر اضافه می نماییم. به طور مثال برای کیسه حاوی مواد بستری به ظرفیت 6 کیلوگرم 2درصد وزن بذر زنی انجام می دهیم . میزان بذر مصرفی 120 گرم خواهد بود.
روش کاشت
1- مخلوط کردن: میزان بذری که از قبل توزین و وزن شده است را با کاه و کلش پاستوریزه مخلوط نموده و اخل کیسه های نایلونی با فشار به طوریکه هوای آن خارج گردد پر می نماییم.
2- لایه ای: ته کیسه های نایلونی را یک لایه بذر ریخته و سپس به ضخامت 10 سانتیمتر کاه و کلش را با فشار روی ان قرار داده و مجددا بذر ریخته و یک لایه 15 سانتینتر کاه و کلش ریخته و فشار می دهیم، اینکار بسته به سایز کیسه مصرفی انقدر ادامه می یابد تا کیسه پروتئینها شود و در نهایت روی لایه اخر کاه و کلش یک لایه بذر ریخته و هوای انرا با فشار تخلیه نموده و سر کیسه را با نخ نایلونی می بندیم.
مرحله حمل بسترهای کشت شده به داخل سالن تولید:
کیسه های مرحله قبل را به داخل سالن تولید حمل کرده و از داربستهای آماده شده در سالن آویزان نموده و یه کیسه ها را با پاقوی تیز (این چاقو باید توسط الکل ضدعفونی شده باشد) یک شکاف کوچک داده تا اگر رطوبت بستر بیش از 75 درصد بود در اثر نیروی جاذبه زمین رطوبت اضافی از بستر خارج گردد. پس از سه روز در روی کیسه حاوی بستر برشهایی به جهت تهویه و بارهی ایجاد می کنیم.