7.بيماري هاي قارچي نگهداري سيب
ميزان اين صدمات به چندين عامل بستگي دارد:
1.حضور اسپر قارچ در سطح ميوه2.كيفيت ميوه از نظر صدمه ديدگي فيزيك
3.حساسيت واريته به پوسيدگي 4.طول مدت وشرايط محيطي نگهداري
بيماري گلواسپوريوم:توسط گونه هاي گلواسپوريوم آلبيوم،گلوسپوريوم پرنانس ايجاد مي شود.اگر اين 2 عامل بيماري زا كنترل نشود صدمات سنگين تري در مقايسه با هر بيماري ديگر ايجاد خواهد كرد
راه كنترل:به وسيله غوطه ور سازي يا اسپري قارچ كش هايي نظير بنوميل ،
تيافانات-متيل پس از برداشت انجام مي شود.
بيماري پوسيدگي قهوه اي:
توسط قارچ مونيليا فروكتيجنا ايجاد شده كه از طريق خراش سطحي پوست نفوذ مي كند كه مي تواند از نقاط آلوده نظير شكاف ها ومناطقي كه توسط حشرات و پرندگان ايجاد مي شود وارد شود.پوسدگي در ابتدا سفت و به رنگ قهوه قهوه اي است.ولي در مدت زمان كوتاهي پوسيدگي به مغز ميوه سرايت و در نهايت باعث سياه شدن ميوه مي گرددو اين نوع بيماري در نتيجه تماس با ميوه هاي سالم پخش مي گردد.
راه كنترل:غوطه ور سازي ميوه در 2 ماده بنوميل وتيوفانات –متيل پس از برداشت باعث كاهش صدمات در سردخانه مي شود.
پوسيدگي ناشي از قارچ پني سيليوم در سيب
عامل اصلي اين بيماري گونه هاي پني سيليوم اكسپانسوم مي باشدو آلودگي در سردخانه از راه تماس بين ميوه هاي آلوده وسالم ايجاد مي شود.
راه كنترل:غوطه ور سازي وخيساندن ميوه در تيوفانات- متيل از راه هاي كنترل اين بيماري محسوب مي شود.
پوسيدگي ناشي از قارچ فايتوفتورا
عامل اصلي اين بيماري فايتوفتورا سيرينژا مي باشد كه نشانه هاي اصلي اين بيماري پوسيدگي سفت وقهوه اي رنگي بوده كه در خارج از ميوه اتفاق مي افتد .
راه كنترل:
تيمار با قارچ كش پس از كشت نمي تواند در مقابل بيماري موثر باشد.اين كار با جلو گيري از ترك خوردن ميوه در سردخانه به بهترين شكل انجام مي گيرد. بنابراين بايد در هنگام انبار كردن قرار دادن ميوه هاي آلوده به خاك در سبد ها و جعبه ها اجتناب نمود و ميوه هايي كه با زمين تماس حاصل كرده اند را به طور جدا گانه انبار نمود.
گلابي
1.سوختگي و سوختگي سطحي
2.صدمه بافت دروني
3.بيماريهاي قارچي ناشي از نگهداري گلابي)قارچ بوتريس)
4.گرمازدگي
1.سوختگي و سوختگي سطحي
در اين نوع بيماري تغيير رنگ پوستي ابتدا سطحي بوده ولي به تدريج به بخش گوشتي ميوه نفوذ مي كند. به خصوص زماني كه دما از حد معمول تجاوز ميكند اين اختلال در مورد ميوههاي نارس شديدتر خواهد بود.
روش كنترل:
استفاده از اتوكسي كوئين پيش از انبار كردن به عنوان كنترل كننده ميباشد.
2.صدمه بافت دروني
اين بيماري همراه با نرم شدن اطراف دانههاي گلابي و وسط آن مي باشد و باعث جدا شدن اين قسمت از برگهاي ميوه ميشود كه در نتيجهي اين بيماري سفت شدن گوشت ميوه ، عطرو طعم نامطبوع اسيد آلدهيد در محصول مي تواند به وجود آيد.
روش كنترل:
اجتناب از رسيدگي بيش از اندازهي ميوه – سرد كردن سريع – نگهداري در درجه حرارت حدود صفر درجه
3.بيماريها قارچي ناشي از نگهداري گلابي
بيماري ناشي از قارچ بوتريتيس :اين قارچ از زخم ايجاد شده ي روي ميوه وارد بافت شده و باعث بيماري ميشود. در طي اين بيماري پوسيدگي به سرعت به ميوه رسيده و به شكل نا منظم و به رنگ قهوهاي تيره بروز ميكند.
راه كنترل:
1- در چيدن ميوه دقت صورت گيرد تا ساقهي ميوه صدمه نبيند.
2- ميوههايي كه به وسيله آفت يا پرندگان صدمه ديدهاند نبايد در سرد خانه نگهداري شوند.
3- غوطه ور سازي گلابي در قارچكشهايي مانند بنوميل
4.گرمازدگي گلابي
لكههاي سطحي اطراف گلابي را گرما زدگي مي نامند كه در طي آن لكهها در همه سطح پخش، ميوه سفت شده و عطر آن كاهش مييابد.
علت گرمازدگي
ميوه خيلي رسيده، مدت توقف طولاني در سردخانه، درجه حرارت بالا در سردخانه باعث گرما زدگي مي شود.
انگور
براي نگهداري انگور در سردخانه نحوهي برداشت و چيدن آن حائز اهميت است در صورتي كه با دقت چيده شود و صدمه نديده باشد،ميتوان براي مدت زياد در سردخانه نگهداري كرد.
انگور بعد از برداشت نميتواند در سردخانه به رشد خود ادامه دهد. از طرفي تأخير در برداشت به موقع موجب كوتاه شدن عمر آن در سردخانه ميشود. بنابراين برداشت آن مي بايست در وقت مناسب و بلافاصله پس از رسيدن كامل انجام پذيرد.
به محض رسيدن انگور به سردخانه و قبل از چيدن ظروف آن در محل اصلي ،بايد حرارت آن را به سرعت پائين آورد.
قارچهايي كه بر روي انگور در طي نگه داري رشد ميكنند در نهايت گنديدگي، ترشيدگي و سياه شدن حبههاي ميگردد كه براي مبارزه بر عليه قارچها بايستي رطوبت نسبي داخل سردخانه را تنظيم و از مواد شيميايي قارچ كش استفاده نمود كه در حال حاضر 2SO متداولترين قارچكشها مي باشد.
توت فرنگي
با توجه به ساختمان حساس توتفرنگيف اين ميوه براي مدت كوتاهي حدود 5 تا 7 روز قابليت نگهداري در سردخانه را دارد.
وجود 2CO زياد در اتمسفر سردخانه (حدود 10-45%) باعث كم شدن سرعت تنفسي ميوه شده و فعاليت عوامل فساد را كاهش ميدهد.
عوارض ناشي از نگهداري توت فرنگي در سردخانه:
تغيير رنگ، فساد طعم، گسترش موجودات ذرهبيني مانند بوتريتيس، رايزوپوس